isoespa 2014 2020

2610 366 100 info@deyap.gr

Δίκτυο Ύδρευσης

diktuoΗ ποσότητα νερού που απαιτείται για την ύδρευση της Πάτρας κυμαίνεται σήμερα από 60.000-70.000 m3/24ωρο, ανάλογα με την εποχή. Οι αντίστοιχες μέγιστες ωριαίες απαιτήσεις είναι 3.000-3.500 m3/h.

Tην χειμερινή περίοδο, η κύρια πηγή νερού είναι τα επιφανειακά νερά του ποταμού Γλαύκου. Για την καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχουν 35 γεωτρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται κατά μήκος της κοίτης του Γλαύκου και του Χαράδρου.

 Η επεξεργασία του νερού γίνεται στα δύο διυλιστήρια, Ρηγανόκαμπου, δυναμικότητας 2600 m3/h και Ταραμπούρα, δυναμικότητας 1.000 m3/h.

Η αποθήκευση του νερού και η εξισορρόπηση της παροχής της κατανάλωσης γίνεται με 9 δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 37.000 m3.

Για την προώθηση του νερού λειτουργούν τρία βασικά αντλιοστάσια, του Ταραμπούρα, της Εγλυκάδος και του Καστελλόκαμπου. Η επικοινωνία μεταξύ πηγών νερού, αντλιοστασίων, δεξαμενών και διαφόρων γεωγραφικών περιοχών της πόλης γίνεται με το εξωτερικό και το εσωτερικό δίκτυο μεταφοράς και η διανομή νερού στους καταναλωτές γίνεται με ένα πλέγμα εσωτερικού δικτύου διανομής. Το συνολικό μήκος αυτών των δικτύων ανέρχεται στα 700 περίπου km.

Στην ΔΕΥΑΠ λειτουργεί ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού με συνεχείς δειγματοληψίες στο σύνολο της πόλης. Υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και απολύμανσης.

Τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει σταδιακά ανανέωση των πηγών νερού, με βασικές επιλογές την εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών του Γλαύκου, την εγκατάλειψη γεωτρήσεων της παραλιακής ζώνης και την αντικατάστασή τους με γεωτρήσεις στην ορεινή και μέση ζώνη.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης με το οποίο μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί δίκτυο μήκους 450 km, που εξυπηρετεί το 80% του πληθυσμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα έτη. Το υλικό που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του δικτύου, ήδη από το 1994, είναι το πολυαιθυλένιο, το οποίο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλα υλικά, ειδικά για τα δίκτυα διανομής.

 Η χρηματοδότηση των έργων γίνεται από το ταμείο συνοχής της Ε.Ε. και από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΠ.

 Με όλα αυτά τα παράλληλα έργα η ΔΕΥΑΠ εξασφαλίζει την επάρκεια του νερού και βελτιώνει συνεχώς την ποιότητά του, με αποτέλεσμα η πόλη να διαθέτει άριστης ποιότητας πόσιμο νερό. pic riganokampos

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού - Ριγανόκαμπος
Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού βρίσκονται στην περιοχή Ριγανόκαμπος, ανατολικά - νοτιοανατολικά της πόλης των Πατρών.

Αξιοποιούνται προς όφελος των υδρευτικών αναγκών της πόλης οι παροχές του ποταμού Γλαύκου, που διέρχονται από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (ΥΗΣ) Γλαύκου.

Εκτός της αρδευτικής περιόδου, το σύνολο της παροχής του ποταμού διατίθεται για την ύδρευση της πόλης. Κατά την αρδευτική περίοδο μέρος της παροχής διατίθεται για αρδεύσεις και τα πιθανά ελλείμματα συμπληρώνονται από γεωτρήσεις.

Μετά την επεξεργασία στις εγκαταστάσεις του Ριγανόκαμπου και την αποθήκευση σε επιτόπου δεξαμενές το πόσιμο νερό οδηγείται προς την πόλη των Πατρών υδρεύοντας περιοχές 200.000 κατοίκων περίπου.

Έτσι, ένα μέρος της παροχής διατίθεται προς τις δεξαμενές Εγλυκάδος και Ταραμπούρα και υδρεύει την νοτιοδυτική και δυτική πλευρά της Πάτρας, ένα ακόμη μέρος διατίθεται προς τις δύο δεξαμενές του Αλσυλίου, την νέα και την παλαιά, και υδρεύει την βόρεια πλευρά της Πάτρας, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται απ' ευθείας προς την περιοχή της οδού Αγ. Νικολάου στο κέντρο της πόλης.

 

 Εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού - Ριγανόκαμπος


Διυλιστήριο Ταραμπούρα
Το έργο έχει κατασκευαστεί με σκοπό την επεξεργασία των νερών των γεωτρήσεων της περιοχής Ταραμπούρα με μέση παροχή ανεπεξέργαστου νερού 1.000 m3/h.tarampoyra

Διαχείριση δικτύου νερού
Η Πάτρα, στα διοικητικά όρια του Δήμου, παρουσιάζει ένα πολύ έντονο ανάγλυφο, με καταναλώσεις νερού από το υψόμετρο 0.00 m, της θάλασσας, έως το υψόμετρο 400 m. Για τον λόγο αυτό η πόλη έχει διαχωριστεί, εκτός των γεωγραφικών περιοχών, σε υψομετρικές ζώνες για την ομαλή και ελεγχόμενη κατανομή των πιέσεων και τον σχεδιασμό της διαχείρισης του νερού.

Οι διαφορετικές πηγές νερού ανάμεσα στο Χειμώνα και το Καλοκαίρι, δημιουργούν μια πρόσθετη παράμετρο στην διαχείριση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, επεξεργασία, προώθηση και διανομή του νερού.

Βασικές εγκαταστάσεις για την κάλυψη αυτών των απαιτήσεων είναι οι γεωτρήσεις, τα αντλιοστάσια , οι δεξαμενές , τα ειδικά όργανα ελέγχου και ένα σύνθετο δίκτυο αγωγών μεταφοράς νερού.

Σε καθημερινή βάση και σε 24ωρη βάρδια διατίθεται το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα για την παρακολούθηση και την εφαρμογή του διαχείρισης, από την παραγωγή νερού μέχρι την κατανάλωση.

Οι έκτακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις (βλάβες, διακοπές ρεύματος, υπερκαταναλώσεις κ.λ.π.) αντιμετωπίζονται από τον παραπάνω μηχανισμό, με επιτυχία τις περισσότερες φορές, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Μια δυσκολία υπάρχει στις ψηλές περιοχές της Πάτρας, όπου η υδροδότηση γίνεται αποκλειστικά από τις «ορεινές» πηγές, χωρίς εναλλακτικές δυνατότητες, οπότε οι έκτακτες καταστάσεις είναι δύσκολο να μην φθάσουν μέχρι τον καταναλωτή.

Η ΔΕΥΑΠ σχεδιάζει και θα υλοποιήσει σύντομα την σταδιακή αυτοματοποίηση της λειτουργίας του δικτύου με τηλεδιοίκηση, τοποθετώντας τα απαραίτητα όργανα συλλογής και μεταφοράς πληροφοριών, λήψης αποφάσεων και εκτέλεσης εντολών.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο www.deyap.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.