isoespa 2014 2020

2610 366 100 info@deyap.gr

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 12:03

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ –ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΠ ΕΤΟΥΣ 2017

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Πάτρα 19-12-2016
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αρ.Πρωτ. 270Φ

ΠΡΟΣ:
Τα μέλη του
Διοικητικού Συμβουλίου
ΔΕΥΑΠ

ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ –ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΠ ΕΤΟΥΣ 2017.

Κύριες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Με την κατάθεση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού θεωρούμε απαραίτητο να αναφερθούμε σε ζητήματα που συζητήθηκαν και υπάρχουν αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τη πραγματικότητα.
Η στρατηγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των Υπηρεσιών Υδρευσης-Αποχέτευσης ξεδιπλώνεται σταθερά και διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις της χώρας μας.
Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλαμβάνει να ολοκληρώσει αυτή τη πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού μετατρέποντας το νερό σε εμπόρευμα.
- Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση, εφαρμόζει τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενιαία (υποχρεωτική) κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού, που στο κόστος περιλαμβάνονται εκτός από τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας μεταθέτοντας το κόστος αυτό στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς αγρότες.
- Είναι σε διαβούλευση το περιβαλλοντικό τέλος (χαράτσι) το οποίο θα κατατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για να διανεμηθεί σε μεγαλοεργολάβους για «Εργα Προστασίας του Περιβάλλοντος»
- Συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ΔΕΥΑ ως Εμπορικές Επιχειρήσεις και φορολογεί τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης με 29%.
- Επιβάλλει ΦΠΑ στην αξία του νερού.
- Απαντάει με σιωπή στις Κοινές Προτάσεις των 3 Δημάρχων των Δήμων Πατρέων, Δύμης και Ερυμάνθου για τη διαχείριση του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου από το Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, την άμεση αποπεράτωση και λειτουργία του Φράγματος και την υδροδότηση των 3 Δήμων.
- Συνεχίζει η ΔΕΗ να τιμολογεί τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΥΑ με το οικιακό τιμολόγιο και όχι με βιομηχανικό.
- Αποκλείει τη χρηματοδότηση αυτόνομων έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας (μεγάλου κόστους) από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Εφαρμόζονται πλήρως οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κεφαλαίου ως προς το προσωπικό με αναστολή των προσλήψεων και τις μειώσεις των αποδοχών τους.
Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Σήμερα στη ΔΕΥΑΠ δουλεύουν 153 εργαζόμενοι και καλύπτουν τις ανάγκες του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων (από την Ροδινή έως και τα Καμίνια) ενώ το έτος 2009 εργάζονταν 228 άτομα και κάλυπταν μόνο τις ανάγκες του Δήμου Πάτρας.
Στην ΔΕΥΑΠ η υποστελέχωση των Υπηρεσιών δημιουργεί οριακές καταστάσεις στη λειτουργία τους και με δεδομένο την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης εντός της επόμενης τριετίας, της πλειοψηφίας των πιο έμπειρων στελεχών της δημιουργούνται τεράστια προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες για την ζωή των κατοίκων μας.
Διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους την ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων στο επίπεδο του 2009. Την ευθύνη για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων έχουν διαχρονικά οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή Κυβέρνηση. Οι ελεγκτικές αρχές απέρριψαν το δίκαιο αίτημα και επέστρεψαν τα εντάλματα που αφορούν το δώρο Χριστουγέννων . Θεωρούμε την απόφαση άδικη και γι’αυτό έχουμε προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αποτέλεσμα της διεκδίκησης από τη Διοίκηση και το Σύλλογο Εργαζομένων για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ήταν η κατανομή για πρόσληψη των επιτυχόντων με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2009.
Αξιοποιούμε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πρόσληψη πέντε (5) ατόμων με ειδικές ανάγκες και τη πρόσληψη 31 οκταμηνιτών για δυο περιόδους από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.
Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για την λειτουργία των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων για τη κάλυψη 85 θέσεων εργασίας. Στο προϋπολογισμό του 2017 έχει συμπεριληφθεί μέρος του κόστους μισθοδοσίας για τους παραπάνω εργαζόμενους.
Στο τομέα της Υδρευσης πορευόμαστε με την λογική πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται άφθονο, φθηνό και καθαρό γιατί αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον άνθρωπο. Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρέπει να μείνει χωρίς νερό!
Καταργήσαμε στην πράξη τις διακοπές νερού, ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού προχωρώντας σε διακανονισμούς οφειλών. Παράλληλα διευρύναμε την κοινωνική βάση τις τιμολόγησης του νερού με κατηγορίες που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο όπως μακροχρόνιοι άνεργοι, ΑΜΕΑ, εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων, τρίτεκνοι-πολύτεκνοι- 3.000 οικογένειες.
Είναι φανερό ότι και σε αυτά τα ζητήματα της ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, συγκρούονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Μία η κυρίαρχη που βλέπει τις λαϊκές ανάγκες είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας και από την άλλη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως οδηγό της Ανάπτυξης, την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση αυτές. Αυτή η ανάπτυξη μόνο μπορεί να έχει λαϊκό πρόσημο, μπορεί να απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας μας, να δώσει στο λαό μας προκοπή και διέξοδο.
Αυτή η γραμμή ανάπτυξης είναι υπόθεση και ευθύνη ενός ισχυρού Λαϊκού Κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.
Είναι αυτή η πολιτική ενός ισχυρού Λαϊκού Κινήματος που μπορεί να υποχρεώσει και τις Κυβερνήσεις, έστω και ευκαιριακά, προσωρινά να στρέψουν πόρους προς τις υποδομές που αφορούν στη ζωή της Λαϊκής Οικογένειας, χωρίς να πληρώνει και ξαναπληρώνει και πάλι απροστάτευτη να μένει.
Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ μαζί με τους εργαζόμενους παρά τις νέες μειώσεις σε αριθμό, γενικά βελτίωσαν την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα ώστε να έχουμε αυξημένη προσφορά στο λαό της πόλης αναδεικνύοντας και εδώ ότι η κύρια παραγωγική δύναμη της κοινωνίας είναι ο εργαζόμενος.
Σε πολλούς τομείς είμαστε σε θέση να πούμε ότι δημιουργήθηκαν βάσεις για σημαντική πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν.
- Τη βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης με την ολοκλήρωση του έργου «Εφαρμογή προηγμένων μεθόδων του δικτύου ύδρευσης για έλεγχο των πιέσεων και διαρροών» στην περιοχή του πρώην Δήμου Πατρέων, την αντικατάσταση προβληματικών δικτύων με συχνές βλάβες, την αξιοποίηση των πηγών υδροδότησης της πόλης, την αξιοποίηση των υπόγειων υδάτων στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου για άρδευση του Νότιου Πάρκου, την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου σημείων υδροδότησης, δεξαμενών, αντλιοστασίων και συστημάτων χλωρίωσης, τη μελέτη και ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Εφαρμογή προηγμένων μεθόδων του δικτύου ύδρευσης στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμου προϋπολογισμού 2.230.000,00€
- Τη βελτίωση των υπηρεσιών αποχέτευσης με επεμβάσεις στα δίκτυα αποχέτευσης και ομβρίων στο κέντρο της Πάτρας για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, τον εκσυγχρονισμό του αποφρακτικού οχήματος της ΔΕΥΑΠ. Την ολοκλήρωση των εγκρίσεων και ένταξης στο ΕΣΠΑ των έργων: -Δίκτυα αποχέτευσης υποζωνών Α2.2 και Α2.3 (Μποζαϊτικα) και Επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων συνολικού προϋπολογισμού 28.565.000,00€
Την μελέτη δικτύων αποχέτευσης παραλιακών υποζωνών Α6-Α7 (παραλιακή ζώνη), υποζώνης Α2.5 (Κανελοπούλου-Αυστραλίας-Ευνήνου-Πλάζ) υποζώνης Α.3β (Έξω Αγυιά) και ένταξη στη ΒΑΑ συνολικού προϋπολογισμού 18.350.000,00€
Στο παρών Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2017 αποτυπώνεται η ίδια πολιτική που χαράξαμε τα δυο προηγούμενα χρόνια. Πολιτική που δίνει προτεραιότητα σε μελέτες και έργα υποδομής και που στόχο έχουν τη βελτίωση της υδροδότησης όλων των περιοχών του Δήμου με χρονίζοντα προβλήματα, την απαλλαγή χιλιάδων νοικοκυριών από τους βόθρους με τη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης λυμάτων και τη προστασία του περιβάλλοντος.
Για την ύδρευση δημοπρατούνται έργα υποδομών προϋπολογισμού 4.240.000,00€ με πηγές χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2.300.000,00€ και από ιδίους πόρους 2.010.000,00€
Για την αποχέτευση δημοπρατούνται έργα υποδομών προϋπολογισμού 49.385.000,00€ με πηγές χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 46.915.000,00€ και από ιδίους πόρους ποσό 2.770.000,00€

Δημοπρατούνται μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Πάτρας, για την αναβάθμιση -εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και την αποτύπωση των δικτύων αποχέτευσης (λυμάτων και ομβρίων).
Πλην όμως, ακόμα και αν γίνουν όλα τα έργα που προγραμματίζονται, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν την ζοφερή κατάσταση που βρίσκεται ο λαός μας, που η ζωή του συντρίβεται από την γενικότερη πολιτική που ασκείται από Ε.Ε., Κυβέρνηση και τελικά το μεγάλο Κεφάλαιο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τις απαιτήσεις, αντίθετα δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να οργανώσει ο λαός την πάλη του, μαζί με την Δημοτική Αρχή, να αποσπάσει, ότι περισσότερο μπορεί σε αυτές τις συνθήκες πολέμου που ζει, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω τέτοιων έργων και κοινωνικών προγραμμάτων που αφορούν ιδιαίτερα στην νεολαία, στους ανέργους, την φτώχεια.
Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:
1. Την αποπεράτωση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και τη διαχείρισή του από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτων.
2. Την άμεση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
3. Την κατάργηση του νομοθετικού πλασίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
4. Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί Δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.
5. Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
6. Τη τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.
7. Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.
8. Την απαλλαγή από τη φορολόγηση των θετικών αποτελεσμάτων των ΔΕΥΑ.
9. Την άμεση υδροδότηση της Πάτρας από το Ταμιευτήρα της Βαλμαδούρας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο www.deyap.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.